Galata Kulesi Tarihi ve Özellikleri
24 Haziran 2024

Galata Kulesi Tarihi ve Özellikleri

Galata Kulesi'nin Tarihi

İstanbul ilinin Galata semtinde bulunan ve şehrin en görkemli sembollerinden biri olan Galata Kulesi, 528 yılında inşa edilmiştir. Galata Kulesi, dünyanın en eski kulelerinden biridir. Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında "Fener Kulesi" adıyla inşa ettirilmiştir.

Yeniden İnşa ve Ceneviz Dönemi

1204 yılındaki büyük hasarın ardından kule, 1348 yılında "İsa Kulesi" adıyla yığma taşlardan yapılarak Cenevizliler tarafından yeniden inşa edilmiştir. 1348 yılında yeniden inşaatı tamamlanmış ve kentin en büyük binası olmuştur. Galata Kulesi, 1445-1446 yılları arasında tekrar yükseltilmiştir.

Osmanlı Dönemi ve Kullanım Alanları

Galata Kulesi, Türklerin eline geçtikten sonra her geçen yüzyıl yenilenmiş ve tadilat, bakımı yapılmıştır. 16. yüzyılda Kasımpaşa'daki tersanelerde çalıştırılan Hristiyan savaş esirleri burada da yatırılmıştır. Sultan III. Murat'ın emriyle burada müneccim Takiyüddin tarafından bir rasathane kurulmuş, fakat kısa süre sonra kapatılmıştır.

Hazerfen Ahmet Çelebi ve Uçuş Denemesi

17. yüzyılın ilk yarısında IV. Murat döneminde Hazerfen Ahmet Çelebi, Okmeydanı'nda uçuş eğitimleri yaparak tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takmış ve 1638 yılında Galata Kulesi'nden atlayarak uçmuştur. Bu uçuş, Avrupa'da büyük ilgi görmüştür.

Yangınlar ve Yeniden İnşalar

1717 yılında Galata Kulesi yangın gözetleme evi olarak kullanılmıştır. Ancak III. Selim döneminde çıkan bir yangın nedeniyle kulenin büyük bölümü yanmıştır. Yangından sonra onarılan kule, 1831 yılında çıkan başka bir yangınla yine hasar görmüş ve onarılmıştır. 1875 yılında fırtınada devrilmiş ve 1965 yılından itibaren başlayan onarım 1967 yılında tamamlanarak, Galata Kulesi bugünkü görünümüne kavuşmuştur.

Zindan ve İntihar Vakaları

Galata Kulesi'nin derinliğinde bulunan çukurların altında birçok kafatası ve kemik bulunmuştur. Orta boşlukta bulunan bodrum zindan olarak kullanılmış ve bazı intihar olaylarının yaşanmasına sebep olmuştur. 6 Haziran 1973 günü ünlü şair Ümit Yaşar Oğuzcan'ın 15 yaşındaki oğlu Vedat, Galata Kulesi'nden atlayarak intihar etmiştir. Ünlü şair bunun üzerine Galata Kulesi ile ilgili bir şiir yazmıştır. Bu şiirle beraber Galata Kulesi konulu en uzun şiir 2009 yılında Aydın Meriç tarafından yazılmıştır.

Ekstra Bilgiler

Galata Kulesi, İstanbul'un en önemli turistik mekanlarından biri olup, ziyaretçilere şehrin panoramik manzarasını sunmaktadır. Kule, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmiştir. Galata Kulesi, tarihi boyunca çeşitli amaçlarla kullanılmış olup, günümüzde müze ve seyir terası olarak hizmet vermektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

DİLA

12 Mayıs 2024 Pazar

Bu bilgiler çok önemli bence.Çünkü bunlar sayesinde tarihimizi ve kültürümüzü tanıyoruz ve yaşatıyoruz.Yeni nesle aktarıyoruz.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kesinlikle katılıyorum, Dila. Tarihimizi ve kültürümüzü bilmek ve bunları yeni nesillere aktarmak çok önemli. Bu sayede köklerimizle bağlantımızı koruyabilir ve geleceğe daha sağlam adımlarla ilerleyebiliriz.

soru

İbrahim

10 Mayıs 2024 Cuma

Galata kulesi dünyanın en muhteşem kulesidir.Bir insanoğlu yapımıdır.Nice hükümdarları,nice saltanat sahiplerini eleyip gün gibi yeniden doğup,muhteşem oluşunu her devirde galatadan seslendirmiştir.Daha nice saltanatların sona ereceğinin müjdecisidir.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

İbrahim Bey, Galata Kulesi hakkındaki düşünceleriniz gerçekten çok etkileyici. Kule, tarih boyunca birçok olaya tanıklık etmiş ve her dönem kendi ihtişamını korumuştur. Dediğiniz gibi, nice saltanatlar sona ermiş ama Galata Kulesi her zaman dimdik ayakta kalmayı başarmıştır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Galata Kulesi Nerededir?

Galata Kulesi Nerededir?