Galata Kulesi Efsanesi
22 Temmuz 2024

Galata Kulesi Efsanesi


Galata Kulesi, 528 yılında yapılan Galata surlarına ek olarak, Cenevizliler tarafından 1348 yılında inşa edilmiştir. Cenevizlilerin "İsa Kulesi" olarak adlandırdığı bu yapı, Bizanslılar tarafından "Büyük Burç" olarak bilinir. Kule, adını bulunduğu Galata semtinden almaktadır. Kulenin doğu kısmında Bereketzade Çeşmesi ile ikinci dönem sur kalıntıları, güney kısmında Galata Kulesi Sokağı, batı kısmında Kule Çıkmazı ve kuzey kısmında Küçük ve Büyük Hendek caddeleri yer almaktadır. İstanbul'un orta kısmında yer alan kule, Haliç, İstanbul Boğazı ve İstanbul'un panoramik manzaralarını sunar.

1402 tarihinde 4. Haçlı Seferi sırasında tahrip edilen kule, 1445-1446 yıllarında yeniden inşa edilmiştir. II. Murad ile iyi ilişkiler kuran Cenevizliler, sultanın yardımıyla yan tarafa ikinci bir kule yaparak buraya II. Murad'ın adını vermişlerdir. İstanbul'un fethine kadar Ceneviz sömürgesi olarak kalan kule, fetihten sonra Cenevizlilere bazı haklar verilerek Galata'nın Türkleştirilme çalışmaları devam etmiştir. Her yüzyılda tamir gören kule, 16. yüzyılda Kasımpaşa tersanelerinde çalıştırılan Hristiyan esirlere barınak olmuştur. Sultan III. Murad döneminde kurulan rasathane 1579 yılında kapatılmıştır. İstanbul yangınlarında gözetleme yeri olarak kullanılmıştır. III. Selim ve II. Mahmud dönemlerinde de onarılan kule, en son 1960 yılında onarılmış ve düzeni değiştirilmiştir.

Kulenin altında bulunan kule kadar derin çukurlarda kafatası ve kemikler bulunmuştur. Kulenin orta kısmındaki boşluk zindan olarak kullanılmıştır. Kule tarihinde intihar olayları da bulunmaktadır. 1876 yılında bir Avusturyalı, 6 Haziran 1973 yılında ise Ümit Yaşar Oğuzcan'ın oğlu Vedat Oğuzcan intihar edenler arasındadır. Şair olan baba Oğuzcan bunun üzerine "Galata Kulesi" şiirini yazmıştır.

Galata Kulesi'nde Yapılan Uçuş Denemeleri

17. yüzyıl bilginlerimizden Hezarfen Ahmed Çelebi, takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insanlardandır. IV. Murad zamanında uçmayı hayata geçirmiştir. İlk uçuşlarında İsmail Cevheri'nin belgelerinden yararlanan Hezarfen, ilk denemeleri Okmeydanı'nda yapmıştır. Hezarfen, İlhami Cevheri'den ilham alarak bu konuda çalışmalar yapan Leonardo da Vinci'nin kuşlar üzerine yaptığı çalışmalardan da esinlenmiştir. 1632 yılında lodoslu bir günde Galata Kulesi'nden başladığı uçuşunda, İstanbul Boğazı'nı geçerek, 3558 metre uzağa Doğancılar'a inmiştir. Bu olay sadece Türk havacılık tarihinde değil, dünya havacılık tarihinde de ilk uçuş olarak bilinmektedir. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde bu konuda açıklamalar vardır.

Galata Kulesi'nin Günümüzdeki Durumu

Kule günümüzde 66,90 metre yüksekliğindedir. İç çapı 8,95 metre, dış çapı ise 16,45 metredir. Duvarlarının kalınlığı 3,75 metredir. Kalın gövdesi işlenmemiş moloz taşından yapılan kulenin, statik hesaplamalarla ağırlığının 10.000 ton olduğu düşünülmektedir. Özel bir şirketin turistik amaçlı işlettiği kulede lokanta ve gece kulübü bulunmaktadır. 7 katı asansörlü olan kulenin, 2 katı merdivenle çıkılmaktadır. En üst katında bulunan restorandan sonra, kuleyi saran balkon bulunmaktadır. Kulenin içi mazgal deliklerinden ışık almaktadır. Kapısında bulunan Osmanlılara ait tuğralı kitabe dikkat çekicidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sabbar

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Galata Kulesi'nin altındaki çukurlarda bulunan kafatası ve kemikler gerçekten dehşet verici! Bu çukurların tarih boyunca zindan olarak kullanıldığını bilmiyordum, acaba burada yaşanan olaylar daha fazla detaylandırılabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sabbar, Galata Kulesi'nin altındaki çukurlarda bulunan kalıntılar gerçekten ürkütücü olabilir. Bu çukurların tarih boyunca zindan olarak kullanıldığını öğrenmek de oldukça ilginç. Burada yaşanan olaylar hakkında daha fazla bilgi edinmek, tarihî ve arkeolojik araştırmalarla mümkün olabilir. Galata Kulesi gibi yerler, tarih boyunca farklı medeniyetler ve olaylarla şekillenmiş, dolayısıyla birçok hikaye barındırıyor. Bu tür keşifler, o dönemin yaşam koşulları ve sosyal yapısı hakkında bize önemli ipuçları verebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Galata Kulesi Tarihi ve Hikayesi

Galata Kulesi Tarihi ve Hikayesi